Sprzęt AGD i kuchnia za jednym zamachem

2014-01-20 14:12:16 (ost. akt: 2014-01-20 14:21:41)

Wybierając sprzęt kuchenny często kierujemy się ceną, marką lub po prostu okazją. Niestety, w ten sposób nie zawsze uda nam się kupić ten właściwy, dopasowany do naszych potrzeb piekarnik czy okap. Możemy mieć również problemy, jak odpowiednio go zabudować. Jaka jest więc na to rada? Może wybrać się do studia mebli kuchennych?

Sprzęt AGD i kuchnia za jednym zamachem

Autor zdjęcia: Atom Kuchnie

Okazji, aby kupić sprzęt AGD, na pewno nie brakuje. Jedni zaglądają więc do internetu, a inni do sklepów sieciowych. Internet nie daje jednak możliwości zobaczenia lodówki lub zmywarki na żywo, a w sklepach wielkopowierzchniowych można się zagubić...
— Oferując sprzęt AGD mamy na jego temat odpowiednią wiedzę oraz czas, aby o nim porozmawiać, zaproponować optymalne rozwiązanie — mówi Andrzej Tomasiak ze studia mebli kuchennych. — Klient ma okazję zobaczyć sam sprzęt oraz to, jak powinien być zabudowany.
Co ważne, kupując sprzęt w dobrym studiu kuchennym nie narazimy się na niepotrzebne nieporozumienia.
— Zdarzają się sytuacje, gdzie klient na własną rękę kupuje piekarnik, a później okazuje się, że jest nie taki, jaki powinien być — mówi Andrzej Tomasiak. — Nie mając świadomości, zamiast do zabudowy słupkowej, wybiera na przykład piekarnik, który jest zintegrowany z płytą i musi być zamontowany pod nią, a nie w słupku.

W ten sposób unikniesz błędów

Nieporozumienia dotyczą nie tylko piekarników, ale chociażby zmywarek.
Zamiast zakupić zintegrowaną do zabudowy, w której panel nie jest widoczny, klient kupuje tę z widocznym. Istotną kwestią są również wymiary sprzętu. Zdarza się, że klienci, zamawiając kuchnię „pod wymiar”, mylą się i podają niewłaściwą szerokość zmywarki czy zlewozmywaka. Z takich sytuacji nie jest łatwo wybrnąć.
— Zawsze żądamy więc od klienta podania symbolu sprzętu i w ten sposób sprawdzamy jego wymiary — mówi specjalista ze studia mebli kuchennych. — Unikamy w ten sposób błędów, które wyszłyby podczas montażu.
Receptą na wymienione błędy jest zakup sprzętu, jak i szafek w studiu mebli kuchennych. Uniknie się w ten sposób również niepotrzebnych kosztów. Kupując sprzęt AGD osobno, w internecie czy sklepie sieciowym, klient zapłaci za jego przywiezienie, wniesienie i zamontowanie. Wówczas „atrakcyjna” cena zmieni się na jego niekorzyść.

Zaoszczędzimy czasu i stresu
Kupując sprzęt w studiu kuchennym zostanie on przywieziony razem z szafkami, wniesiony, wmontowany w meble, a na życzenie klienta nawet podłączony do instalacji przez osoby posiadające odpowiednie do tego uprawnienia.
— Sprawa kończy się podpisaniem protokołu montażu, wydaniem kart gwarancyjnych i instrukcji w języku polskim — procedury wyjaśnia Andrzej Tomasiak. — Jeżeli będzie coś nie tak, to my za to odpowiadamy.
Bywają sytuacje, że zakupiony sprzęt ma wady. Nie ma co ukrywać, kiedy klient zakupi go indywidualnie, jest na zupełnie innej pozycji niż studio mebli kuchennych, które jest stałym przedstawicielem danej marki. Większy po prostu może więcej. Zdarza się przecież, że do serwisu trzeba zapukać i kilka razy. Potencjalny klient zaoszczędzi w ten sposób czas i nie będzie wiedział co to jest stres.

Przedłużona gwarancja
Sprzymierzeńcami studiów mebli kuchennych w ostatnich latach są również sami producenci sprzętu AGD. Chcą mieć dobrego przedstawiciela, który jeździ na szkolenia, a swoją cenną
wiedzą podzieli się także z klientem.
— W wielu przypadkach za zakup sprzętu w studiu klient otrzymuje dłuższą gwarancję niż gdy kupuje w internecie czy w sklepie, nawet do pięciu lat, nie ponosząc dodatkowych kosztów — mówi Andrzej Tomasiak. — To gwarancja samego producenta, a nie ubezpieczyciela. woj

Specjalista radzi

— Wybierając sprzęt do kuchni, klienci zwykle mają faworytów wśród znanych marek.
Czy to właściwe podejście?

Grzegorz Smoliński, szef studia Nordkuchnie w Olsztynie:

— Często podpowiadam klientom, aby nie kierowali się wyłącznie marką, a aspektami użytkowymi i swoimi oczekiwaniami co do funkcjonalności sprzętu. W dobie rosnących cen energii ale również większej skłonności do ochrony środowiska zwracajmy uwagę na klasę energetyczną danego sprzętu, generowany hałas oraz ewentualne zużycie wody. Ważna jest również pojemność sprzętu. W Polsce może nie pieczemy indyka w całości, ale piekarnik o pojemności poniżej 60 litrów jest naprawdę mały. Do zmywarki o szerokości 45 cm możemy włożyć o dwa komplety naczyń więcej, jeżeli będzie miała dodatkowo trzeci kosz (szufladę) i odpowiednio wyprofilowane drzwi. Okap nie zawsze musi mieć wydajność 900 m3/h. Jeżeli możemy go podłączyć do wentylacji i będziemy go prawidłowo użytkowali (np. wyłączamy 10 minut po zakończeniu gotowania), to pozbędziemy się nie tylko nieprzyjemnych zapachów, ale i wilgoci. Warto więc zwrócić uwagę na marki mniej popularne. W studiach kuchennych można zakupić sprzęty marek specjalnie przeznaczonych dla kanału studyjnego. Jest on produkowany przez europejskie firmy w renomowanych fabrykach. W ten sposób zyskujemy bardzo dobrą jakość za rozsądną cenę. Dodatkowo gwarancja producenta przedłużona jest często aż do 5 lat.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB