Zgrzewki wody mineralnej, soki, mąka, puszki, kartony mleka, ale również własne przetwory. Jak wygospodarować dodatkową przestrzeń do przechowywania produktów spożywczych, zwłaszcza jeśli kuchnia nie jest imponujących rozmiarów? Jest na to rozwiązanie. Spiżarnia!
Dodatkowa przestrzeń zarezerwowana dotychczas głównie dla domów jednorodzinnych i kamienic, pojawia się również w nowoczesnym budownictwie.
Pierwszym krokiem w planowaniu spiżarni jest wybór lokalizacji. Spiżarnia może zostać uwzględniona już na poziomie projektu mieszkania czy domu. — Życzenie wydzielenia dodatkowego pomieszczenia spiżarnianego może zostać spełnione, o ile pozwolą na to warunki techniczne. Spiżarnia ma sens jedynie wtedy, gdy w pomieszczeniu stale panuje niska temperatura, jest ono zarazem suche, ciemne i dobrze wentylowane — zaznacza Lucyna Jarczyńska, przedstawicielka dewelopera. — Tego typu rozwiązania pojawiają się w projektach domów jednorodzinnych, ale też nie we wszystkich. Architekt ma kompetencje aby omówić i ewentualnie zaproponować najlepsze rozwiązanie — dodaje.
Najwygodniej ulokować spiżarnię niedaleko kuchni. Optymalnym miejscem jest północna część domu czy mieszkania. Taka lokalizacja, ze względu na małe nasłonecznienie zapewni najniższą możliwą temperaturę, jaką można uzyskać w mieszkaniu w naturalny sposób. Jeżeli nie ma innej możliwości, można wydzielić spiżarnię w samej kuchni. Na pomieszczenie spiżarniane można też zaadaptować istniejącą już wnękę.
Zagłębienie warto zabudować szafami z drzwiami przesuwnymi uchylnymi lub składanymi, w płytkich można wykorzystać przykładowo otwarte zabudowy w systemie kolumnowym. Drzwi uchylne najczęściej stosuje się w zabudowach wąskich wnęk o szerokości nie przekraczającej 800 mm. W zaaranżowaniu spiżarni bezpośrednio w kuchni pomocne będą funkcjonalne drzwi podwieszane lub przestronna szafa z drzwiami przesuwnymi dostosowana do posiadanej w mieszkaniu wnęki.
Rozsuwany system drzwi nie zajmuje dodatkowej przestrzeni, ponieważ skrzydło drzwiowe przesuwa się po prowadnicy na bok. Dobrym rozwiązaniem są też drzwi składane, w których każde ze skrzydeł może być rozsuwane na boki.
Aby zachować świeżość przechowywanych produktów, najlepiej aby w spiżarni panowała temperatura około 5-10 st. C. Aby uzyskać ten efekt wnętrze spiżarni należy wyłożyć materiałem izolującymi termicznie, np. płytkami oraz zadbać o sprawną wentylację.
Spiżarnia powinna być wykończona w sposób ułatwiający utrzymanie jej w czystości. Podłogi i ściany najlepiej wyłożyć ceramiką lub innym materiałem odpornym na zmywanie. kr
Komentarze (0)
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez