Osoby poszukujące ciekawych i funkcjonalnych aranżacji coraz częściej kierują wzrok w stronę nowych, wciąż mało znanych obszarów — wysp kuchennych. Jak sprawić, by kuchenna wyspa stała się szczególnym miejscem kulinarnych odkryć i atrakcyjną przestrzenią spotkań domowników?
Wyspa kuchenna jest częścią umeblowania, która nie jest związana z ciągiem zabudowy przy ścianie. Sposób jej ukształtowania może być bardzo różny i zależy przede wszystkim od funkcji, które wyspa ma spełniać oraz od miejsca jej położenia. Na etapie projektowania musimy mieć na uwadze przede wszystkim to, że taki element wnętrza powinien być zarówno funkcjonalny, jak i estetyczny. Dobrze by było, gdyby wizualnie komponował się z pozostałymi elementami aranżacji wnętrza.
W kuchni otwartej
czy zamkniętej?
Wyspa w kuchni zamkniętej różni się od wyspy w kuchni otwartej, czyli połączonej najczęściej z salonem. W kuchni zamkniętej wyspa powinna stanowić jej centralny punkt, łatwo dostępny ze wszystkich stron. Rangę i charakter miejsca możemy podkreślić przez zastosowanie solidnych blatów z drewna lub kamienia. Co więcej, oryginalnym rozwiązaniem będzie masywna, murowana podstawa wyspy.
Zadbajmy również o dobre, mocne oświetlenie tego miejsca za pomocą stylowej lampy. Wyspa na granicy salonu i kuchni może albo oddzielać i przysłaniać kuchenne zaplecze, albo łączyć oba pomieszczenia. Efekt większego oddzielenia uzyskamy dzięki obniżeniu sufitu nad wyspą. Możemy to zrobić, montując odpowiedni okap lub oprawę oświetlenia.
Z kolei chcąc bardziej zintegrować obie przestrzenie, potraktujmy powierzchnię wyspy jako miejsce przenikania się wnętrz o odmiennym charakterze. Z jednej strony umieśćmy kuchenne szuflady, a z drugiej — półki na książki.
Na dużej wyspie kuchennej i pod jej blatem można umieścić niezbędne w kuchni sprzęty. Przygotowywanie posiłków będzie łatwiejsze, jeśli w zasięgu ręki będziemy mieli płytę grzewczą i zlewozmywak. W obrębie wyspy warto zamontować także piekarnik, zmywarkę, a nawet lodówkę. Nie należy, oczywiście, zapominać o miejscu na praktyczne szafki i szuflady oraz kosz na odpadki. Pamiętajmy też, że podstawowym elementem wyspy jest duży blat roboczy i to on powinien być priorytetem podczas planowania zagospodarowania tej przestrzeni.
Jeśli nie dysponujemy wystarczającą ilością powierzchni na duży blat roboczy, wyspę i tak warto potraktować jako przyjemne miejsce spotkań domowników i niestandardową dekorację kuchennych wnętrz. Nawet przy wąskim blacie możemy wygodnie napić się kawy lub zjeść szybki posiłek. Pod wyspą powinna się wtedy znaleźć przestrzeń umożliwiająca wygodne siedzenie na krzesłach. Ciekawym rozwiązaniem będzie także stylowy barek lub zawsze przydatne, dodatkowe schowki w formie poręcznych półek i szafek.
Planując w kuchni budowę wyspy, zwróćmy też uwagę na możliwość doprowadzenia do niej potrzebnych instalacji. Najwięcej problemów sprawia zwykle instalacja gazowa, ponieważ zgodnie z obowiązującymi przepisami jej przewody nie mogą być osłonięte i trzeba je prowadzić w specjalnych wentylowanych przewodach w podłodze.
W przypadku wody wyzwaniem jest zapewnienie odpowiedniego nachylenia odpływu w posadzce, która musi mieć odpowiednią grubość. Jeśli chodzi o przewody elektryczne to należy pamiętać, że do płyty elektrycznej lub indukcyjnej potrzebna jest zazwyczaj specjalna instalacja trójfazowa. Również znajdujący się nad wyspą okap będzie potrzebował doprowadzenia kabli z zasilaniem.
abc
Komentarze (0)
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez