Idealnie gładkie blaty z pewnością są praktyczne, jednak powoli odchodzą do lamusa. Obecnie projektanci coraz chętniej sięgają po niestandardowe rozwiązania, które niosą niestandardowe efekty dekoracyjne — od płaszczyzn lekko zmatowionych po chropowatą strukturę surowego kamienia.
Blaty poddane obróbce fakturalnej cechują się dużą odpornością i trwałością. Powierzchnia takiego blatu jest matowa, pokryta licznymi płytkimi bruzdami przypominającymi naturalne żłobienia o łagodnych krawędziach. Faktura wyczuwalna jest pod palcami, ale nie jest szorstka. Powierzchnia takiego blatu przypomina płaszczyznę tynku strukturalnego. Przy odpowiednio dobranym, np. skośnym oświetleniu, wykończenie takie prezentuje się niezwykle efektownie, wykorzystując maksymalnie efekty dekoracyjne gry światła i cienia.
Kilka przepisów na złamanie
Blaty takie dobrze prezentują się w nowoczesnych kuchniach o stonowanej kolorystyce. Na przykład delikatna beżowo-szara barwa blatu umożliwia tworzenie efektownych połączeń z innymi materiałami wykończeniowymi, jak drewno, metal czy szkło. Spokojną kolorystykę przełamać można zdecydowanym akcentem kolorystycznym, np. groszkową zielenią lub płaszczyzną o ciemnej, nasyconej, np. grafitowej barwie. Umiejętne połączenie matu z eleganckim błyskiem nada przestrzeni kuchennej intrygując charakter. Industrialna surowość faktury blatu może być zrównoważona za pomocą lakierowanych frontów szafek, jak również naturalnych materiałów wykończeniowych o ciepłym charakterze, np. elementami z drewna egzotycznego.
Pielęgnacja i bakterie
Blaty są odporne na zarysowania i uszkodzenia, nie plamią się, charakteryzują się także wodoodpornością i antyseptycznością, co ogranicza namnażanie się mikroorganizmów. Pielęgnacja blatu jest prosta — wystarczy od czasu do czasu zaimpregnować je odpowiednim polecanym przez producenta środkiem. kr
Komentarze (0)
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez