Jak dobrać okap i filtr

2016-06-15 05:23:15 (ost. akt: 2016-06-15 09:21:05)
Jak dobrać okap i filtr

Autor zdjęcia: Ciarko

W kuchni, oprócz mebli ważne są urządzenia. Wśród nich — okap. I to on, jego sprawne działanie, decyduje o jakości powietrza w strefie gotowania. Podpowiadamy, czym się kierować przy wyborze tego urządzenia.

Kiedy zaczynamy gotować, drugim urządzeniem po kuchence, który włączmy, jest okap. Sercem tego urządzenia jest filtr, który oczyszcza powietrze z intensywnych zapachów, nadmiaru pary wodnej oraz drobinek tłuszczu powstających podczas gotowania. Filtr ma ogromny wpływ na funkcjonowanie, obsługę, a także na cenę całego okapu. Aby działał skutecznie, warto wiedzieć, jaki filtr będzie pasował do konkretnego urządzenia i kiedy należy go wymienić.
Większość dostępnych na rynku okapów może pracować w dwóch trybach — jako wyciąg lub jako pochłaniacz, w zależności od warunków montażowych w kuchni.

Jeżeli okapu nie można przyłączyć do przewodu kominowego, może on pracować w trybie zamkniętym, czyli jako pochłaniacz. Takie urządzenie zasysa powietrze do środka, oczyszcza je za pomocą filtrów i oddaje do pomieszczenia. W pochłaniaczach najlepiej sprawdzają się węglowe filtry kasetonowe. — Zawarty w nich aktywny węgiel neutralizuje nieprzyjemne zapachy — wyjaśnia Kamil Machura, ekspert producenta okapów. — Montuje się je bezpośrednio na filtr aluminiowy, bez użycia dodatkowych elementów i zaczepów, co ułatwia wymianę. Przy standardowym użytkowaniu okapu jego żywotność wynosi trzy miesiące. Dostępne są także węglowe filtry typu „long life”, które mogą służyć nawet do trzech lat — dodaje nasz ekspert.

Zastosowanie takiego filtra w dłuższej perspektywie przekłada się na obniżenie kosztów eksploatacji. Jeżeli czyszczony będzie w zmywarce co najmniej raz w miesiącu i suszony w odpowiedniej temperaturze, to nawet po tym okresie może zapewnić ponad 50 proc. skuteczności.
Spośród wielu rodzajów filtrów węglowych coraz większą popularność zyskują specjalistyczne filtry montowane bezpośrednio na silniku, które stanowią jego dodatkową osłonę przed zanieczyszczeniami.

Warto pamiętać, że niektóre urządzenia posiadają także wskaźnik zużycia filtrów, który powiadamia o konieczności ich wymiany.
Wyciąg to okap pracujący w trybie otwartym — powietrze pochłaniane przez urządzenie przechodzi przez stały filtr i odprowadzane jest przewodem wentylacyjnym na zewnątrz budynku.

W przypadku popularnych w wyciągach filtrów akrylowych i fizelinowych, trzeba uwzględnić dodatkowe koszty ich wymiany w przyszłości. Natomiast dobrej jakości filtry metalowe, także polecane do wyciągów, można myć w zmywarce.

— Oprócz tradycyjnych filtrów ze stali lub aluminium na rynku dostępne są również elektrostatyczne filtry plazmowe — mówi Kamil Machura. — Ich innowacyjna technologia gwarantuje skuteczność na poziomie 99,9 proc. Poza neutralizacją zapachów i pary wodnej, oczyszczają powietrze także z bakterii, wirusów, grzybów i alergenów. Wpływa to pozytywnie nie tylko na komfort pracy w kuchni, ale i na zdrowie domowników — zapewnia ekspert.

Nowoczesne okapy wyposażone są również w funkcję sensora zapachu, dzięki któremu urządzenie włącza się jedynie w razie potrzeby i dostosowuje intensywność pracy do warunków panujących w kuchni.
oprac. kr

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB