W zabudowie kuchennej na fronty szafek najczęściej stosowane są materiały z płyty wiórowej, która jest trwała i lekka. Potocznie używamy określenia płyta MDF i płyta wiórowa laminowana.
Odporna na wilgoć i wgniecenia
Taka płyta jest odporna na wilgoć i wgniecenia. Aby spełniała swoje zadania w kuchni, musi być pokryta dodatkowym materiałem. Może być to lakier (do dyspozycji mamy setki kolorów w macie i połysku), akryl, fornir lub folia. Biorąc pod uwagę, że jest ona cięższa, a jej proces produkcji i obróbki jest bardziej skomplikowany, jest ona droższa od potocznie zwanej płyty wiórowej.
Jak ją poznać?
Po latach dominacji płyty MDF, producenci mebli kuchennych coraz częściej sięgają po tańszą i lżejszą płytę wiórową. — Rozróżnienie płyty jest możliwe, jeśli widzimy jej rozcięcie — wyjaśnia Andrzej Tomasiak, właściciel salonu mebli kuchennych w Olsztynie. — Płyta MDF posiada drobniutki wiór, jest mocno sprasowana, tradycyjna płyta wiórowa zbudowana jest z wyraźnie większych elementów drewna — dodaje nasz ekspert.
Ważne zalety
Główną zaletą tradycyjnej płyty wiórowej jest jej cena. W związku z tym, że jest lżejsza, tańsze są koszty związane z logistyką. W naszych kuchniach natomiast nie będą wykrzywiały się fronty na zawiasach. Jakość takiej płyty również uległa znacznej poprawie. Producenci wytwarzają płyty bardziej gęste i odporne na wilgoć. W renomowanych fabrykach wysoką jakość wykończenia płyty uzyskano poprzez zamknięcie obrzeża PCV przy zastosowaniu wodoszczelnych klejów. Gołym okiem poznamy dobrą jakość po minimalnej fudze klejowej.
Płyta wiórowa na fronty
Na fronty zastosowanie mają najczęściej płyty wiórowe grubości 18 mm, których obrzeże zamknięte jest PCV grubości 18 mm. Ciekawym rozwiązaniem jest front np. w kuchni Olivia, gdzie dzięki połączeniu w ramiaku płyty o grubości 16 mm z płytą 18 mm uzyskujemy efekt trójwymiaru. A całość uzupełnia zintegrowany z ramiakiem uchwyt.
kr
Komentarze (0)
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez