Stół pod czereśniami, biały obrus i rosół w wazie, to wcale nie taka martwa natura, która być może zainspirowała Pabla Picassa. Lata mijają i wazę zastąpił grill. Bo przecież współczesny obiad w ogrodzie nie może się już bez niego obejść.
Śniadanie na trawie
A może by tak wcielić w życie dzieło Édouarda Maneta? Śniadanie na trawie przyrządzimy z pomocą naszego grilla, który w dosłownie kilka minut pomoże nam przygotować np. kanapki z wędzoną wołowiną. Podstawą późnego śniadania mogą być mączne tortille, z których nasz grill wyczaruje szybkie quesadille. Wystarczy rozgrzać urządzenie, pokrętło ustawić w pozycji “low” i ułożyć na ruszcie tortille poprzekładane ulubionym farszem. Podane na drewnianej desce z pewnością zachwycą naszych gości i wyglądem i smakiem.
Obiad w plenerze
Tu znowu narzuca się skojarzenie z malarstwem, ale tym razem Pablo Picassa. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż sam grill oraz jego ogromne możliwości są w pewnych kategoriach dziełem sztuki. - Urządzenie umożliwia przygotowanie nie tylko tradycyjnych polskich potraw, ale także kuchni orientalnej czy egzotycznej – wyjaśnia Zbigniew Morawski, dystrybutor grilli gazowych.
- Zaczynając od żeberek wołowych i kurczaka z rożna, poprzez pikantne krewetki, homara czy halibuta, a na wędzonych karaibskich kotletach kończąc. Jeśli do tego dorzucimy desery, choćby hawajską pomarańczę, gruszkę z sosem z sera brie czy płonące banany, otrzymamy obraz możliwości tego urządzenia - dodaje nasz ekspert.
Wygoda warta pieniędzy
Grille gazowe nie mają sobie równych pod względem wygody obsługi. Wystarczy pokrętło, wciśnięcie przycisku zapalarki i możemy zaczynać grillowanie na świeżym powietrzu. Szybkie nagrzewanie się grilla oraz wysoka temperatura pozwalają znacznie skrócić czas przygotowywania potraw. Czyszczenie nie wymaga wysypywania popiołu oraz resztek węgla. Po grillowaniu ruszt wystarczy pokryć warstwą oleju i po robocie. Duża butla z gazem wystarcza na dłużej niż węgiel.
Urządzenie wyposażone jest m.in. w aromatyzery, czyli specjalne blaszki, na które spadają soki i są odparowywane jednocześnie do naszych potraw. Dzięki nim potrawy uzyskują charakterystyczny smak kojarzony z grillem. W wyposażeniu znajdują się także obrotowy rożen i kuchenkę boczną. Umożliwia to równoczesne przygotowanie sosów, zup czy starterów, które możemy podać gościom obok dań głównych.
Grill gazowy rozgrzewa się do 200 st. w 10 minut.
Taniej, smaczniej, ekologicznie
Gaz jest łatwo dostępnym paliwem. Butle można kupować nawet na niektórych stacjach benzynowych. Gaz jest także bardziej ekonomiczny i wydajny niż węgiel. Koszt grillowania na węglu to koszt 15-20 zł, natomiast na gazie to zaledwie 2-3 zł. Poza tym gaz w odróżnieniu do węgla zapewnia nam nieograniczony wręcz czas biesiadowania. No i w końcu – taki grill jest przyjazny środowisku. Nie spalając węgla, drewna – nie kopcimy.
Zapomnij o szorowaniu tłustej sadzy
Po każdym grillowaniu należy wyczyścić ruszt. Przed bądź po grillowaniu należy wypalić resztki jedzenia, aż przestanie unosić się dym. Następnie przy pomocy czystej szczotki należy wyczyścić jeszcze ciepły ruszt.
Nie wolno woskować ani malować pokrywy. Powierzchnia grilla jest pokryta emalią porcelanową, dlatego nie musi być malowany bądź woskowany. Emalia jest bardziej trwała niż jakakolwiek farba, a wosk na gorącym grillu rozpuściłby się, pozostawiając zacieki. Wystarczy tylko zmyć kurz i brud ciepłą wodą z mydłem. Grille są wyposażone także w bardzo trwałe, wodoodporne pokrowce. Pod takim przykryciem urządzenie będzie bezpiecznie zarówno w pomieszczeniu jak i w otwartej przestrzeni.
Bożena Kraczkowska
Grill gazowy jest mercedesem w klasie tych urządzeń. Możemy na nim przygotować właściwie każdą potrawę zaczynają od zup, poprzez pieczenie mięs, szaszłyki, a na deserach kończąc. Urządzenie wyposażone jest m.in. w aromatyzery na które spadają soki i są odparowywane jednocześnie do naszych potraw. Dzięki nim potrawy uzyskują charakterystyczny smak kojarzony z grillem. W wyposażeniu znajdują się także obrotowy rożen i kuchenkę boczną, co umożliwia przygotowywanie sosów, zup czy starterów, które możemy podać gościom obok dań głównych.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez![FB](/i/icons/fb.png)