Grill jako kuchnia letnia

2017-05-24 08:00:00 (ost. akt: 2017-05-24 13:06:31)
Grill jako kuchnia letnia

Autor zdjęcia: materiały prasowe

Stół pod czereśniami, biały obrus i rosół w wazie, to wcale nie taka martwa natura, która być może zainspirowała Pabla Picassa. Lata mijają i wazę zastąpił grill. Bo przecież współczesny obiad w ogrodzie nie może się już bez niego obejść.

Kuchnia i jadalnia w ogrodzie? Oczywiście tak. Trzeba tylko jedno i drugie dobrze zorganizować. O ile z jadalnią nie ma problemu, o tyle kuchnia może przysporzyć nieco kłopotów. Chociaż... mając do dyspozycji dobry gazowy grill, to zadanie staje się dziecinnie łatwe.

Trudno zachwalać coś, co zachwalania nie potrzebuje. Taki jest właśnie grill gazowy. Po pierwsze jest czysty w obsłudze, po drugie nie trzeba pilnować żaru, po trzecie nie dymi, po czwarte... Szkoda czasu na wymienianie tego, czego ten grill nie robi. Lepiej skupić się na jego możliwościach.

Śniadanie na trawie


A może by tak wcielić w życie dzieło Édouarda Maneta? Śniadanie na trawie przyrządzimy z pomocą naszego grilla, który w dosłownie kilka minut pomoże nam przygotować np. kanapki z wędzoną wołowiną. Podstawą późnego śniadania mogą być mączne tortille, z których nasz grill wyczaruje szybkie quesadille. Wystarczy rozgrzać urządzenie, pokrętło ustawić w pozycji “low” i ułożyć na ruszcie tortille poprzekładane ulubionym farszem. Podane na drewnianej desce z pewnością zachwycą naszych gości i wyglądem i smakiem.

Obiad w plenerze


Tu znowu narzuca się skojarzenie z malarstwem, ale tym razem Pablo Picassa. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż sam grill oraz jego ogromne możliwości są w pewnych kategoriach dziełem sztuki. - Urządzenie umożliwia przygotowanie nie tylko tradycyjnych polskich potraw, ale także kuchni orientalnej czy egzotycznej – wyjaśnia Zbigniew Morawski, dystrybutor grilli gazowych.
- Zaczynając od żeberek wołowych i kurczaka z rożna, poprzez pikantne krewetki, homara czy halibuta, a na wędzonych karaibskich kotletach kończąc. Jeśli do tego dorzucimy desery, choćby hawajską pomarańczę, gruszkę z sosem z sera brie czy płonące banany, otrzymamy obraz możliwości tego urządzenia - dodaje nasz ekspert.

Rzeczywiście możliwości grilla gazowego są właściwie nieograniczone. Możemy na nim ugotować zupę, przyrządzić dietetyczne warzywa, upiec pizzę czy ciasto. Smak grillowych potraw nie pochodzi z węgla. Jest on rezultatem odparowanych z potraw soków i tłuszczy. Dzięki wysokiej temperaturze możliwej do osiągnięcia w grillu gazowym, szybko ścinamy białko i zamykamy pory w zewnętrznej części mięsa. Gwarantuje to soczystość i kruchość. Grill gazowy dzięki możliwości grillowania pośredniego i bezpośredniego, pieczenia na rożnie oraz gotowania na kuchence bocznej zapewnia wiele możliwości przyrządzania potraw w ogrodzie.

Wygoda warta pieniędzy


Grille gazowe nie mają sobie równych pod względem wygody obsługi. Wystarczy pokrętło, wciśnięcie przycisku zapalarki i możemy zaczynać grillowanie na świeżym powietrzu. Szybkie nagrzewanie się grilla oraz wysoka temperatura pozwalają znacznie skrócić czas przygotowywania potraw. Czyszczenie nie wymaga wysypywania popiołu oraz resztek węgla. Po grillowaniu ruszt wystarczy pokryć warstwą oleju i po robocie. Duża butla z gazem wystarcza na dłużej niż węgiel.

Plusem na pewno są rozmiary, które pozwalają na przyrządzenie jednocześnie większej ilości przysmaków, niż w przypadku tradycyjnego rusztu. Grill gazowy dzięki uchwytom i kółkom można wygodnie przesuwać z miejsca na miejsce. Liczne półeczki i stojaki ułatwiają organizację podręcznych przyborów - szczypców, łopatek, szklanek czy talerzyków. Dla smakoszy, którzy lubią dania przesiąknięte dymem, polecamy zastosować wiórki z drzew owocowych.
Urządzenie wyposażone jest m.in. w aromatyzery, czyli specjalne blaszki, na które spadają soki i są odparowywane jednocześnie do naszych potraw. Dzięki nim potrawy uzyskują charakterystyczny smak kojarzony z grillem. W wyposażeniu znajdują się także obrotowy rożen i kuchenkę boczną. Umożliwia to równoczesne przygotowanie sosów, zup czy starterów, które możemy podać gościom obok dań głównych.

Grill gazowy rozgrzewa się do 200 st. w 10 minut.

O ile grill klasyczny pali się jak chce, piekąc potrawy według tego chcenia, aż do spalenia, o tyle w grillu gazowym temperaturę zawsze mamy pod kontrolą. - Niezależnie sterowane palniki, zamykana pokrywa oraz wbudowany termometr to narzędzia do uzyskania pożądanych rezultatów – mówi Zbigniew Morawski.- Na grillu gazowym możną wędzić w niskiej temperaturze oraz grillować lub piec w wysokiej. Ponadto z łatwością można utrzymać równomierną temperaturę. Przekręcając pokrętło szybko ją podniesiemy oraz obniżymy – dodaje.

Taniej, smaczniej, ekologicznie


Gaz jest łatwo dostępnym paliwem. Butle można kupować nawet na niektórych stacjach benzynowych. Gaz jest także bardziej ekonomiczny i wydajny niż węgiel. Koszt grillowania na węglu to koszt 15-20 zł, natomiast na gazie to zaledwie 2-3 zł. Poza tym gaz w odróżnieniu do węgla zapewnia nam nieograniczony wręcz czas biesiadowania. No i w końcu – taki grill jest przyjazny środowisku. Nie spalając węgla, drewna – nie kopcimy.

Zapomnij o szorowaniu tłustej sadzy


Po każdym grillowaniu należy wyczyścić ruszt. Przed bądź po grillowaniu należy wypalić resztki jedzenia, aż przestanie unosić się dym. Następnie przy pomocy czystej szczotki należy wyczyścić jeszcze ciepły ruszt.
Nie wolno woskować ani malować pokrywy. Powierzchnia grilla jest pokryta emalią porcelanową, dlatego nie musi być malowany bądź woskowany. Emalia jest bardziej trwała niż jakakolwiek farba, a wosk na gorącym grillu rozpuściłby się, pozostawiając zacieki. Wystarczy tylko zmyć kurz i brud ciepłą wodą z mydłem. Grille są wyposażone także w bardzo trwałe, wodoodporne pokrowce. Pod takim przykryciem urządzenie będzie bezpiecznie zarówno w pomieszczeniu jak i w otwartej przestrzeni.
Bożena Kraczkowska

Fot. materiały prasowe
Zbigniew Morawski, dystrybutor grilli gazowych
Grill gazowy jest mercedesem w klasie tych urządzeń. Możemy na nim przygotować właściwie każdą potrawę zaczynają od zup, poprzez pieczenie mięs, szaszłyki, a na deserach kończąc. Urządzenie wyposażone jest m.in. w aromatyzery na które spadają soki i są odparowywane jednocześnie do naszych potraw. Dzięki nim potrawy uzyskują charakterystyczny smak kojarzony z grillem. W wyposażeniu znajdują się także obrotowy rożen i kuchenkę boczną, co umożliwia przygotowywanie sosów, zup czy starterów, które możemy podać gościom obok dań głównych.


Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB