Wiele zależy od tego z jakiego materiały jest wykonany jest nas zlewozmywak. Inaczej powinniśmy pielęgnować zlew i baterię ze stali czy kompozytu, a inaczej z granitu.
Choć w większości domów na dobre zagościły już zmywarki, to jednak zlewozmywak nadal spełnia istotną rolę, a strefa zmywania jest jednym z najbardziej obleganych miejsc w kuchni. Poza zmywaniem naczyń, często wykorzystujemy go do mycia i obierania warzyw oraz owoców, odcedzania czy innych prac kuchennych.
Najbardziej wytrzymałe są zlewy i baterie wykonane z granitu. To gwarancja odporności na wysokie temperatury oraz zarysowania. Jego naturalna, porowata powierzchnia wymaga jednak odpowiedniej pielęgnacji. Dzięki niej unikniemy przebarwień i trudnych do usunięcia plam. – Do codziennego czyszczenia zlewu i baterii możemy stosować zwykły płyn do naczyń, ale najodpowiedniejsze będzie uniwersalne mleczko. To delikatny środek, który skutecznie usunie nie tylko brud, osady i tłuszcz, ale także odbarwienia i matowy nalot z wapienia.
Świetnie radzi sobie również z kamieniem na powierzchni chromowanej czy ceramicznej. Ważne, aby po wyczyszczeniu zlewu, dokładnie go spłukać i wytrzeć do sucha.
Wykluczone jest stosowanie wszelkich wybielaczy, proszków, środków z granulatem ścierającym oraz gąbek drucianych, ponieważ spowodują one trwałe uszkodzenia. Z domowych sposobów najlepsza do czyszczenia będzie woda z sodą lub kwasek cytrynowy.
Nadal często wybieramy tradycyjne zlewozmywaki i baterie ze stali nierdzewnej – mają przystępną cenę, są lekkie i łatwo utrzymać je w czystości. To uniwersalne modele, który dobrze wytrzymują zmiany temperatur, są odporne na powstawanie plam i przebarwień, jednak najczęstszym problemem jest kamień i zarysowania. Ważne jest zatem ich regularne czyszczenie.
Do zlewów stalowych możemy używać specjalnych środków do stali nierdzewnej lub tego samego mleczka.
Domowym, ekologicznym sposobem będzie użycie soku z cytryny, po którym najlepiej dokładnie spłukać powierzchnię i przetrzeć suchą szmatką. Co jakiś czas warto też delikatnie natłuścić powierzchnię zwykłym olejem jadalnym.
Aby uniknąć zarysowań np. ostrzem noża – warto zaopatrzyć się w gumową matę, wkładaną na dno oraz specjalne ociekacze do sztućców. Praktyczne będą także, dopasowane do komory zlewu, koszyki do mycia i odsączania produktów spożywczych. Kr
Komentarze (0)
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez