Kuchnia w drewnie rzeźbiona, drewniane blaty kuchenne

2018-01-25 06:00:00 (ost. akt: 2018-01-23 09:24:38)
Kuchnia w drewnie rzeźbiona, drewniane blaty kuchenne

Autor zdjęcia: DLH Global

Zamawiając nowe meble kuchenne i wyposażenie stajemy zazwyczaj przed dylematem jakie wybrać blaty? Jeśli z drewna, to z jakiego — krajowego czy może egzotycznego? Na co zwrócić uwagę, przy wyborze tego elementu?

Największym ich atutem blatów wytwarzanych z drewna egzotycznego jest to, że mają podwyższoną twardość oraz są wyjątkowo odporne na wilgoć.
Blaty te wytwarza się je z takich odmian, jak: merbau, teak, akacja azjatycka, hevea, palisander i bambus. Blaty z drewna merbau uchodzą za jedne z najtrwalszych i najbardziej wytrzymałych. Dostępne są one w ciemnobrązowej kolorystce z widocznymi złocistymi pasmami. Teak natomiast cechuje się brązową tonacją z bardzo efektownym usłojeniem.

Dzięki dużej zawartości substancji oleistych, posiada bardzo wysoką odporność na działanie wody i degradację biologiczną. Wyróżnikiem blatów z akacji azjatyckiej jest jasnobrązowa tonacja z ciemniejszymi porami, natomiast powierzchni roboczych hevea jasna, jednolita kolorystyka, regularne usłojenie i bardzo duża stabilność wymiarowa. Na powierzchni palisandrowego blatu przenikają się z kolei fiolety i brązy, uzupełniane złoto-pomarańczowymi tonami, a towarzyszy im dekoracyjne, wyraźne usłojenie. Drewno to jest bardzo twarde oraz odporne na ścieranie.

Drewniane blaty zachwycają kolorystyką, są trwałe i odporne na wilgoć

W nowoczesnych projektach wnętrz coraz częściej możemy spotkać powierzchnie robocze wykonane z drewna krajowego. Rodzime odmiany cechują się wysoką trwałością, twardością oraz opornością na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Za ich wyborem przemawia także wygląd.

Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym każdego dnia mamy kontakt z wodą, wysokimi temperaturami oraz akcesoriami, którymi nie chcący możemy zarysować nasz blat. Dlatego ważne jest, aby był on wykonany z materiału, który w prosty i szybki sposób możemy czyścić i poddać renowacji. Takie możliwości daje drewno, które odpowiednio zabezpieczone, odporne jest na wilgoć.

Wybierać możemy z pośród blatów produkowanych z dębu, buku, jesionu, akacji parzonej, brzozy, jaworu oraz czereśni. Największą popularnością cieszą się jednak trzy pierwsze propozycje.
Dąb posiada bardzo ciekawy rysunek oraz ciepłą, delikatnie brązową barwę. Z kolei buk odznacza się jaśniejszym odcieniem, wpadającym nieco w tonację mlecznej żółci.
Jesion cechuje się subtelną, jasną kolorystyką — najefektowniej prezentuje się on w swojej naturalnej odsłonie, ale w zależności od naszych upodobań możemy wybrać go również w wersji barwionej specjalnymi olejami.

Surowcem wyjątkowo odpornym na ścieranie i wgniecenia jest akacja — drewno to dzięki procesowi parzenia uzyskuje elegancką ciemną barwę. Jasna kolorystyka połączona z delikatnym satynowym połyskiem to z kolei wyróżniki blatów z brzozy i jaworu. Dzięki wysokiej podatności na barwienie, powierzchnie robocze wykonane z tych dwóch gatunków drewna można dopasować do aranżacji w każdym stylu. Na blatach z czereśni efektownie przenikają się zaś beżowe i czerwone pasma, wnoszące do stylizacji nieco dynamiki. Teraz pozostaje nam już tylko dokonać wyboru. Kr

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB