Jaki materiał jest dobry na blat

2011-07-27 10:46:08 (ost. akt: 2011-07-25 16:47:08)

Aby spełniać nasze oczekiwania, blat kuchenny powinien być dobrany pod konkretną kuchnię. A raczej pod osobę, która z niej korzysta.

Blaty ze szkła pięknie wyglądają, ale do poważnych prac kuchennych lepiej będą nadawały się bardziej wytrzymałe blaty z drewna lub kamienia

Blaty ze szkła pięknie wyglądają, ale do poważnych prac kuchennych lepiej będą nadawały się bardziej wytrzymałe blaty z drewna lub kamienia

Autor zdjęcia: Mebel Rust

O tym, z jakiego materiału blat zostanie wykonany, poza naszym gustem, powinny zdecydować też względy praktyczne.

Granit, czyli odporność bez granic
Granit to jeden z najczęściej wykorzystywanych materiałów na blat kuchenny. Jego zaletami są: wysoka odporność na wilgoć, kwasy oraz uszkodzenia mechaniczne. Zainteresowania przysparza mu też szeroka gama dostępnych kolorów (spotykany jest nawet granit jasnoróżowy, zielony oraz czerwony) i możliwość dopasowania do praktycznie każdego wnętrza. Dzięki polerowaniu nadającemu połysk, granit nabiera dodatkowej odporności na wchłanianie płynów, szczególnie kwaśnych, najbardziej destrukcyjnie oddziałujących na kuchenne wyposażenie.

Drewno stwarza ciepły klimat
Każdej kuchni przyjaznego charakteru i klimatu domowego ciepła nadaje drewno. Jego zaletą jest też naturalny wygląd oraz harmonizowanie z drewnianymi meblami kuchennymi. Wadą są natomiast trudności w pielęgnacji. Blat drewniany podatny jest na uszkodzenia, zarysowania i przebarwienia. Aby temu zapobiegać, należy jego powierzchnię co jakiś czas zaimpregnować środkami przeznaczonymi specjalnie do tego celu.

Stal do kuchni nowoczesnych
Stalowe blaty są często wybierane do aranżacji nowoczesnych wnętrz kuchennych. Metal podkreśla ich ascetyczną i minimalistyczną elegancję. Nie wszystkim jednak taka oszczędna, surowa forma może przypaść do gustu. Zaletą takiego rozwiązania jest możliwość wspawania zlewu w blat roboczy, co daje ciekawy efekt jednolitej formy oraz pozwala bez obaw użytkować otoczenie zlewozmywaka.

Szkło niekoniecznie do pracy
Blaty ze szkła kuszą szeroką paletą barw i różnorodnością wzorów. Często wykorzystywane są przez osoby, którym szczególnie zależy na oryginalnym wyglądzie wszystkich domowych wnętrz. W zależności od kolorystyki, mogą tworzyć wrażenie przyjaznego wnętrza lub w połączeniu ze stalą i bielą podkreślić charakter eleganckiego luksusu. Gorzej natomiast sprawdzają się w „ciężkich“ pracach kuchennych. Rozwiązaniem może być połączenie z drewnem lub kamieniem, które będą służyć celom roboczym, a nie zburzą aranżacji.

Marmur raczej tylko dla ozdoby
Marmur to materiał niezmiennie ceniony za swoje właściwości wizualne i zdolność do nadania każdemu wnętrzu niepowtarzalnego charakteru. W kuchni jednak lepiej sprawdza się jako dekoracja oddalona od zlewu i miejsc, w których faktycznie przygotowujemy posiłki. Ze względu na wysoką zawartość wapienia, marmur bardzo łatwo nasiąka wodą. Przez to, w kuchni, gdzie z wilgocią mamy do czynienia cały czas, znacznie szybciej ulega degradacji.

Krzysztof Bieniek

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB