Aby spełniać nasze oczekiwania, blat kuchenny powinien być dobrany pod konkretną kuchnię. A raczej pod osobę, która z niej korzysta.
Granit to jeden z najczęściej wykorzystywanych materiałów na blat kuchenny. Jego zaletami są: wysoka odporność na wilgoć, kwasy oraz uszkodzenia mechaniczne. Zainteresowania przysparza mu też szeroka gama dostępnych kolorów (spotykany jest nawet granit jasnoróżowy, zielony oraz czerwony) i możliwość dopasowania do praktycznie każdego wnętrza. Dzięki polerowaniu nadającemu połysk, granit nabiera dodatkowej odporności na wchłanianie płynów, szczególnie kwaśnych, najbardziej destrukcyjnie oddziałujących na kuchenne wyposażenie.
Każdej kuchni przyjaznego charakteru i klimatu domowego ciepła nadaje drewno. Jego zaletą jest też naturalny wygląd oraz harmonizowanie z drewnianymi meblami kuchennymi. Wadą są natomiast trudności w pielęgnacji. Blat drewniany podatny jest na uszkodzenia, zarysowania i przebarwienia. Aby temu zapobiegać, należy jego powierzchnię co jakiś czas zaimpregnować środkami przeznaczonymi specjalnie do tego celu.
Stalowe blaty są często wybierane do aranżacji nowoczesnych wnętrz kuchennych. Metal podkreśla ich ascetyczną i minimalistyczną elegancję. Nie wszystkim jednak taka oszczędna, surowa forma może przypaść do gustu. Zaletą takiego rozwiązania jest możliwość wspawania zlewu w blat roboczy, co daje ciekawy efekt jednolitej formy oraz pozwala bez obaw użytkować otoczenie zlewozmywaka.
Blaty ze szkła kuszą szeroką paletą barw i różnorodnością wzorów. Często wykorzystywane są przez osoby, którym szczególnie zależy na oryginalnym wyglądzie wszystkich domowych wnętrz. W zależności od kolorystyki, mogą tworzyć wrażenie przyjaznego wnętrza lub w połączeniu ze stalą i bielą podkreślić charakter eleganckiego luksusu. Gorzej natomiast sprawdzają się w „ciężkich“ pracach kuchennych. Rozwiązaniem może być połączenie z drewnem lub kamieniem, które będą służyć celom roboczym, a nie zburzą aranżacji.
Marmur to materiał niezmiennie ceniony za swoje właściwości wizualne i zdolność do nadania każdemu wnętrzu niepowtarzalnego charakteru. W kuchni jednak lepiej sprawdza się jako dekoracja oddalona od zlewu i miejsc, w których faktycznie przygotowujemy posiłki. Ze względu na wysoką zawartość wapienia, marmur bardzo łatwo nasiąka wodą. Przez to, w kuchni, gdzie z wilgocią mamy do czynienia cały czas, znacznie szybciej ulega degradacji.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez