Zachowajmy smaki lata przez cały rok — dzięki praktycznej suszarce do grzybów i owoców

2011-09-08 14:42:05 (ost. akt: 2011-09-08 14:44:32)

Niemalże wszystkie letnie dobrodziejstwa natury, takie jak owoce czy grzyby, możemy ususzyć, aby jesienią czy zimą wykorzystać je w kuchni i cieszyć się ich smakiem.

Z suszeniem darów lasu i ogrodu szybciej od promieni słońca poradzi sobie nowoczesna suszarka

Z suszeniem darów lasu i ogrodu szybciej od promieni słońca poradzi sobie nowoczesna suszarka

Autor zdjęcia: First Austria

Suszenie to jedna z najstarszych metod utrwalania żywności. Polega na stopniowym odwadnianiu produktów spożywczych. Dzięki temu procesowi grzyby czy owoce nie kruszą się, nie łamią i nie kleją, a ich właściwości smakowe i zapachowe w dużym stopniu się nie zmieniają. Tylko właściwie przygotowany susz zachowuje wiele składników odżywczych — biopierwiastków, kwasów, karotenu, błonnika i pektyn — potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów.
Kiedyś wszelkie dobrodziejstwa natury suszono na słońcu. Zwracano uwagę na to, aby robić to jak najwolniej i dokładnie. Dzięki wprowadzaniu na rynek wyspecjalizowanych urządzeń ułatwiających wykonanie tej czynności, każdy może przygotować susz samodzielnie, nie poświęcając temu zbyt wiele czasu.
Z pomocą nowoczesnej suszarki do owoców i grzybów na kilku ustawionych na sobie tackach z powodzeniem możemy suszyć wszelkiego rodzaju owoce, warzywa, grzyby, zioła, a nawet mięso. Pozwala nam to na szybkie i profesjonalne przygotowanie smacznych i zdrowych przekąsek. Urządzenie daje nam też możliwość przyrządzenia nawet... pysznego jogurtu. Dzięki korzystaniu z suszu, dłużej będziemy rozkoszować się naturalnymi produktami z lasu, działki czy przydomowego ogródka.
Przed suszeniem z owoców czy grzybów po pierwsze powinniśmy usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Owoce warto obrać z łupin, wydrylować, zblanszować i następnie osuszyć. W przypadku grzybów kapelusze możemy suszyć w całości, natomiast trzonki lepiej pokroić na mniejsze części.

Rafał Śliwiak

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB