Kwestia organizacji- zaplanuj posiłki
Aby ustalić menu na cały tydzień, poświęć godzinę w weekend i zaplanuj posiłki na następne dni. To nie muszą być wyszukane potrawy, ważne aby było zdrowo i domowo, bez przetworzonej żywności i innych tego typu dodatków. Podczas układania menu staraj się tak zaplanować posiłki, aby nie marnować niepotrzebnie jedzenia. Przykładowo, gdy pierwszego dnia zużywasz pół kubeczka śmietany do zagęszczenia sosu, następnego dnia zużyj pozostałą część do sałatki. Pieczywo, które zostanie z kolacji, w kolejnym dniu możesz pokroić na małe kosteczki, delikatnie obtoczyć w oliwie i czosnku, a następnie upiec w piekarniku na chrupkie grzanki. Nie bój się eksperymentować w kuchni, wymyślanie nowych przepisów bądź przerabianie starych to naprawdę niezła frajda.
Gotuj raz na kilka dni
Aby nie spędzić połowy tygodnia w kuchni, postaraj się od razu ugotować większą ilość danej potrawy, którą następnie rozdzielisz na dwa dni. Dobrze jest przygotowywać półprodukty, dzięki którym przygotowanie kolejnego posiłku zajmie znacznie mniej czasu. Przykładowo, jeżeli gotujesz makaron do spaghetti, ugotuj od razu podwójną porcję. Jedną część możesz przyrządzić z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, natomiast pozostałą schowaj do lodówki wykorzystując pojemniki na żywność (sprawdź na https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/pojemniki-na-zywnosc-235.html). Taki gotowy makaron możesz wykorzystać za dwa dni, dodając do niego pesto bazyliowe oraz tuńczyka z puszki. Otrzymasz zdrowy i pełnowartościowy posiłek w 5 minut.
Zabieraj jedzenie ze sobą
Aby podczas długiego i wyczerpującego dnia nie dopadł cię nagły atak głodu, który zakończy się w pobliskim fast-foodzie, miej zawsze ze sobą coś domowego do jedzenia. Zaopatrz się w pojemniki na żywność i zabieraj obiady do pracy. Jako posiłki świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju kasze z sosem, sałatki lub pieczone warzywa. Gdy nie masz weny na przygotowanie zdrowego posiłku, wsyp do pojemnika garść orzechów włoskich, migdałów lub niesolonych pistacji. Równie dobrze jako awaryjna przekąska sprawdzą się pokrojone na kawałki świeże owoce, żurawina, lub suszone daktyle, morele czy figi. Dzięki temu w razie potrzeby zawsze będziesz mogła zjeść zdrowy i wartościowy posiłek, bez potrzeby kupowania jedzenia na mieście.
Komentarze (1)
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez![FB](/i/icons/fb.png)
Kamilka #3072152 5 sie 2021 07:54
U nas w domu zawsze jedliśmy posiłki razem, tak było to zorganizowane, że każdy miał czas. Teraz w moim domu jest podobnie, jemy wszyscy razem, dzięki temu że sprząta u nas irobot zawsze można zaoszczędzić trochę czasu i te 10 minut dłużej posiedzieć przy wspólnym posiłku.
!
odpowiedz na ten komentarz